dimarts, 8 de març del 2011

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Avui és el Dia Internacional de la Dona. Tot i que és un tradicional tòpic, avui és el dia 365 de l'any en que les veus de totes les dones d'arreu s'uneixen en forma de manifestos, de trobades, de vinyetes, de xerrades, ... en definitiva de reivindicacions del llegat, que durant anys i anys, han anat sembrant les nostres antecessores.

Avui, en el context de crisi en que vivim, de dificultats laborals que ens piquen  diàriament els mitjans de comunicació, les dones no hem estat impunes a tota la problemàtica, malgrat que les darreres noticies ens anuncien una disminució de l'atur femení vers al masculí, per primera vegada en 20 anys. El motiu no és altre que la forta davallada del sector de la construcció i tot del que d'ell en deriva. Un sector format majoritàriament per homes. Mentre, el sector de serveis, ocupat més per dones, ha estat menys castigat. Si ha aquest fet li sumem l'empoderament de les dones a nivell acadèmic i l'avenç en les noves tecnologies, les TIC's, ens resulta la conservació dels seus llocs de treball. Però tampoc ens deixem enlluernar; això no deixa de ser una feble cortina salvadora, sense que arribem a aprofundir en les condicions laborals en les que la majoria de dones treballen, sense aprofundir en l'equilibri entre la vida laboral i familiar, és a dir la conciliació, sense aprofundir en les condicions econòmiques o simplement passant per alt els càrrecs directius que moltes dones arriben a ocupar. I aquest és un dels grans reptes: La igualtat d'oportunitats, en un mercat de treball encara inestable.

Durant els darrers anys, les dones d'aquest pais hem aconseguit grans fites. I ara, amb un canvi de govern, hem de vetllar perquè el camí traçat no es difumini entre la sorra. Hem de continuar treballant per aconseguir la plena igualtat en tots els àmbits. Ara estem a les portes d'unes eleccions municipals, i les dones el que demanem és que els ajuntaments, sigui quin sigui el color del partit que governi, s'impliqui amb les nostres necessitats centrades basicament en polítiques socials, en consolidar els Serveis d'Informació i atenció a la dona, a desplegar la Llei contra la violència masclista, a continuar impulsant els Plans d'Igualtat a les empreses, ...

En aquest moment, fa falta unir tots els esforços, el de les dones, però també els esforços dels homes. La responsabilitat és de tots.