divendres, 4 de setembre del 2009

PROSTITUCIO A LA CARTA

Desafortunadament, les dones darrerament estem sent noticia amb molta freqüència, la violència de gènere està en l'ordre del dia (en el que portem del mes de setembre tenim quasi una víctima per dia, la darrera avui mateix una dona de Velez rep un tiroteig de la seva exparella), patim errades en sentències judicials, la controvertida Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, la continua degredació del barri del Raval a Ciutat Vella de Barcelona degut a un problema cada vegada més agreujat: LA PROSTITUCIO AL CARRER.

De fet ja s'han iniciat diersos debats sobre aquest tema, què convé: la prohibició o la regulació? O és millor eradicar el problema amb la persecussió al tràfic sexual. Els veïns i comerciants del Raval venen patint i denunciant des de ja fa molt de temps aquest fet. Queden en la retina imatges que a ningú li agrada mirar, imatges que ratllen la indecència i arriben a la vulgaritat i l'incivisme. Estem parlant d'una zona rodejada d'establiments d'alimentació, que han hagut de passar unes inspeccions sanitàries, i que dia a dia han d'estar implecables. No és així per a la desesperació de la majoria de paradistes que han de netejar la zona abans d'obrir al públic, gran part turístic.

I quan cau la nit surten tots, els carteristes, els venedors ambulants de refrescs i elles, les prostitutes. Dones que cada nit ronden els carrers oferint serveis sexuals, oferint els seus desgastats cossos a canvi d'un bitllet que de ben segur poques vegades arriba a bon fi. Dones la majoria d'elles de nacionalitat no espanyola que assatgen a turistes que passejen desenfadats per les Rambles buscant diverssió i entreteniment.

Dones dominades per homes proxenetes que immersos en xarxes d'explotació sexual, abusen i humillen, una vegada més, a les dones i a més hi guanyen diners.

Crec que la prostitució no s'ha de prohibir, de fet l'exercici de prostitució no està penat, el que si és delicte és el proxenetisme. Cada u de nosaltres pot fer amb el seu cos el que més li plagui, sempre amb dignitat i amb unes condicions i mesures higièniques adequades. Regular? No sóc experta per opinar si és possible regular, en tot cas regular les condicions de les prostitutes, mai les xarxes d'explotació sexual que hi ha al darrera. De totes maneres sembla ser que regular-ho és complicat, i de fet els països que ho han fet com Holanda no ha funcionat.

Quin és doncs el debat? La lluita contra el tràfic i la tracta d'essers humans amb fins d'explotació sexuals. Disminuir les víctimes del tràfic. Hem de tenir en compte que en el nostre pais, el tràfic de prostitució (juntament amb el tràfic d'armes i el de drogues) ha augmentat considerablement degut, possiblement, a la falta de controls en fronteres i entrades a la península. Però bé, aquest ja és un altre tema.

Aquí és on han de començar a actuar els nostres Governs. L'any 2006 i davant d'questa situació apareguda, a Barcelona s'aprova una ordenança cívica que prohibeix la prositutció al carrer. Les sancions ecocòmiques són per qui ofereix sexe i per al client. Però tant les prostitutes paguen la multa com els clients paguen al moment.
Hi ha hagut intents d'altres mesures integrat en el Pla Integral contra l'explotació sexual, liderat per la ministra Bibiana Aido, però s'ha de continuar treballant al respecte per millorar-ho i ampliar-ho.
Mentre no tinguem una llei, hem de buscar noves fòrmules "caseres" que evitin aquestes paissatges dessoladors. Intessificar la vigilància policial a la zona quan cau la nit, tancar amb reixes el porxos de la Boqueria, per resguardar-la d'un dia per l'altre...
Imaginem-nos, doncs, que aconseguim no veure més a les prostitutes pels carrers, no ens enganyem ni oblidem que en algun lloc o altre existeixen, o és que ja no ens preocuparía?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Divendres passat al diari "Público" apareixia la noticia següent: "Un alcalde se muestra orgulloso del prostíbulo del pueblo".
Aquest alcalde és Josep Fonts, de CIU, i ho és del poble de Bellvei del Penedès. L'alcalde ha assegurat que el club "es la mejor empresa del polígono industrial" i finança el programa de la Festa Major i l'equip infantil de futbol. I l'Alcalde està orgullós d'això.
Per cert, el propietari del local ha estat detingut varies vegades per delictes contra els drets dels treballadors i per proxenetisme.
És només un apunt, un simple comentari del que passa ben a prop de Vilafranca.

Daniel Sancho París