diumenge, 13 de març de 2011

PILOTES, QÜESTIÓ D'HOMES?

Arran de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el passat 8 de març, molts han estat els articles publicats en diferents mitjans de comunicació tant de premsa escrita, digital i visual, en una aclaparant oda a les dones. No obstant això, v ahaver una noticia, que vaig descobrir pel Twitter i es va publicar a "Crónica Perica", que va cobsar la meva atenció i que venia a dir això (resumeixo): en el cas que hi hagués un acte institucional, on els equips de fútbol haguéssin de ser representats per una dona de les seves juntes directives, el RCD Espanyol tindria seriosos problemes, doncs no té cap dona en la presa de decisions internes del club.

Això em va donar peu a fer un repàs per les Directives dels 10 primers equips de la Lliga de Futbol Professional, d'aquest pais. I vaig comprovar que no és problema d'un sol equip, sino que el problema està estes per tots els equips de futbol: 1. FC Barcelona (2 dones), 2. Real Madrid CF (cap dona), 3. València (cap dona), 4. Villarreal (1 dona), 5. Ath. de Bilbao (2 dones), 6. RCD Espanyol (cap dona), 7. Sevilla (1 dona), 8. At. de Madrid (1 dona), 9. Real Societat (1 dona), 10. RCD Mallora (1 dona).

Recordo, no amb exactitud britànica, que bé l'any 996 o l'any 1998, el RCD Espanyol en el comiat del llavors entrenador, Juan Antonio Camacho, va organitzar la primera grada femenina (almenys que jo recordi). Totes les sòcies i simpatitzants del l'equip "perico", ens vam concentrar en una de les grades de l'estadi de Sarrià. Enguany ho ha celebrat el Barça al Camp Nou amb motiu del Dia Internacional de les dones.

La iniciativa no és dolenta, si anés acompanyada d'una certa lògica o proporció entre els clubs i les seves aficionades. Són moltes les dones concetrades en aquestes grades, totes entusiasmades, celebrant cada gol, protestant cada falta, patint cada jugada d'igual manera que qualsevol home. les dones podem parlar dels arbrits (millor criticar), coneixem la viada de cada jugador, ens enamorem d'ells, i aconsellem als entrenadors. No creieu que entre totes les dones allà presents, no n'hi de capacitades per entrar a formar part d'un equip directiu d'un club de futbol? Jo m'ofereixo a entrar al del meu equip.

Si això ho extrapolem a nivell local, és a dir a Vilafranca, estem en la mateixa situació. aquí l'equip de la ciutat és el Futbol Club Vilafranca, i el seu equip directiu: homes, homes i més homes. La Fundació Esportiva Atlètic Vilafranca (2 dones), continuo? ...

Haurem de fer un exercici d'esforç, no sé si serà físic, però si de conciència per explicar al món de l'esport, ben bé en què consisteix el terme paritat, empoderament, capacitat de gestió, organització i desició de les dones.